Kulki kokosowe z białą czekoladą a’la Rafaelo
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kulki kokosowe A’la Raffaello.
Pyszne kuleczki, których przygotowanie nie wymaga pieczenia, a w smaku przypominają mi właśnie “Raffaello” uwielbiam je.
Oto przepis :
Składniki :
2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka śmietany 30 %
1 kostka masła
4 łyżki cukru
4 dag wafli (3-4 blaty)
15 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie (ok. 45 minut ) + schłodzenie w lodówce :
Wafle bardzo drobno pokruszyć . Śmietankę podgrzać, wrzucić do niej pokruszoną białą czekoladę, podgrzewać, aż powstanie gęsta masa. Zestawić z ognia i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać porcjami wystudzoną masę czekoladową i wafle, mieszając. Później z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczając je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki kokosowe schłodzić kilka godzin w lodówce.
Uwagi : Do kulek można dodać migdały ja jednak nie dodaje.
3 komentarze
Robię Kochana na niedzielę! nie ma innej opcji 🙂 Napiszę jak wyszły
A wyglądają nieziemsko
Uuuu zrobię! ! Ale czad mniam.
O jak te ze sklepu. Też spróbuję 😀