Jak tylko poznaliśmy przepis na placki z cukinii serwujemy je tak samo często, jak te tradycyjne z ziemniaków. Szybko się je robi i są lekkie i pyszne.
Składniki :
-30 dag cukinii ( 1 cukinia)
-10 dag mąki
-2 jajka
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól
-pieprz
-olej
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej, dodaj jajka, następnie wlej mleko, które połączy wszystkie składniki. Następnie obrać i wydrążyć cukinie z pestek i utrzyj na tarce (na dużych oczkach), odcedź na sitku i wrzuć do wcześniej przygotowanego ciasta. Dodaj natkę, sól, pieprz i wymieszaj. Na rozgrzanym oleju, uformuj placki i smaż na ciemno-złotawy kolor.
Serwuj od razu po ściągnięciu z patelni 🙂
SMACZNEGO!
A wy macie jakieś sprawdzone przepisy na placki z cukinii ?
4 komentarze
Kiedys robiłam i mi się rozwaliły, chyba muszę spróbować jeszcze raz! W końcu to dobry, zdrowy i tani pomysł na obiad, prawda? 🙂
Uwielbiam placki z cukinii. Ale aż tak się nad nimi nie produkuję. Ścieram cukinię na tarce, odsączam z wody, wolę, pieprzę, jajko i na patelnię. Takich w cieście jeszcze nie jadłam.
Super 🙂 szkoda ze moje towarzystwo nie pała milością do tego warzywa 😉
Oj szkoda, że wcześniej nie zobaczyłam Twojego przepisu bo dzisiaj robiłam z innego i wyszła totalna klapa, wszystko wywaliłam, nic się nie chciało odwracać i wyszła papka. Następnym razem na pewno spróbuje ten przepis bo wyglądają cudnie i pysznie 🙂