Zbliżają się Święta,dlatego podaje przepis na nasze ulubione rogaliki.
Przepis dostałam od mojej mamy jeszcze jak byłam w ciąży często wspólnie z moją mamą przygotowywałyśmy te smakołyki 🙂
Wasze dzieci na pewno będą zachwycone.
Rogaliki znikną błyskawicznie… nie zdarzą wystygnąć.
Pyszne rogaliki drożdżowe z dżemem nasze ulubione.
Rogaliki “nasze ulubione”
Czas przygotowania 90-110 minut
( z czego 65 minut to wyrastanie ciasta, pieczenie ok 20-45 minut)
SKŁADNIKI:
ciasto na rogaliki
-cała porcja ( 48 małych rogalików):
1 kostka margaryny 250 g
5 dag drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki (pszenna typ 500)
szczypta soli
2 całe jajka
nadzienie: np. gęsty dżem (najczęściej u nas króluje marmolada truskawkowy)
lukier:
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka mleka
Margarynę podgrzewam tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna Drożdże kruszę do mleka, dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypuję mąkę , sól , wbijam jajko, wlewam przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszam łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minuty i kiedy ciasto jest gotowe przykrywam miskę np. talerzem i wstawiam do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki. Czasem gdy,chce żeby ciasto szybko wyrosło i nie chce czekać,aż godziny wkładam na ok.15-25 minutek do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki –powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzewam piekarnik do 200 st. C. Dzielę ciasto na części (jeśli robię z całej porcji na 4 części, jeśli z połowy składników, to na 2 części) i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty (jak pizzę), nakładam marmoladę (dżem) i z każdego trójkąta formuję rogalik. Ilość trójkątów, na jaką podzielimy koło zależy od tego jakie chcemy mieć rogaliki –małe czy duże. Ja zazwyczaj robię małe, więc każde koło dzielę na 12 trójkątów i otrzymuję łącznie: z całej porcji 48 rogalików. Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła nakładam gęsty dżem (lub dowolne inne nadzienie, dla smakoszy może być czekolada), po czym zawijam go, zakładając na dżem i w rogaliki. Rogaliki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia.
Następnie smaruję z pomocą łyżeczki (lub pędzelka jeśli akurat mam go pod ręką) 🙂 roztrzepanym jajkiem albo mlekiem .
Piekę w 200 st. C (można z termo obiegiem) przez jakieś 15 minut.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc uważnie obserwuję pod koniec 🙂 Powinny być ładnie zrumienione.Gotowe rogaliki wyjmuję i wykładam na kratkę, żeby wystygły.
Kiedy są już gotowe, przygotowuję lukier: mieszam cukier puder z mlekiem. Lukier powinien być gęsty. Rogaliki polewam ozdobnie lukrem, czekam aż zastygnie, wykładam na talerz i podaję na stół. Można rogaliki podać zamiast z lukrem np. z cukrem pudrem 🙂
Wszystko według upodobania 😀
Smacznego 🙂
7 komentarzy
będe musiała wypróbować przepisu napewno pyszne 🙂
a jak zrobić aby dżem nie wylał sie ?
Ja daje jedna małą łyżeczka marmolady jeśli robię rogaliki z całej porcji 🙂 Czasem na oko, troszkę więcej. Marmolada jest gęściejsza niż dżem,dlatego większe prawdopodobieństwo ,że nie wypłynie 😀
Raz uda się, że nie wypłyną. Raz troszkę wypłynie,ale smaku to nie zmienia 🙂 Są pyszne i łatwe do przygotowania.
Pozdrawiam :*
Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.
Dziękujemy za Twój przepis 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Polecam placuszki owsiano-jaglane,które wczoraj robiłam 🙂
Ala pisze:Zrobilam wczoraj te rokilagi, wyszly pycha i po prostu rozplywaja sie w ustach ! Zrobilam jedna partie z dzemem truskawkowym a druga z jezynowym. Z przepisu wychodzi ich naprawde bardzo duzo , bardzo tani i wydajny przepis. Dzieki dziewczyny i lece po kolejnego do kuchni !