Jedną z naszych ulubionych potraw,które moje dziecko uwielbia jest właśnie pyszne spaghetti z ośmiornicy. Tak większość na samą myśl powie bleee jednak jeśli ,ktoś lubi ryby i spróbuje ośmiornice, dojdzie do wniosku,że jest pyszna 🙂
Zazwyczaj to danie przygotowuje mój Mąż, gdyż jeśli już pojawi się to danie na stole to tylko i wyłącznie jego zasługa…bo to on wyciąga ośmiornice z morza 😀
PRZEPIS NA NASZE ULUBIONE SPAGHETTI I Z OŚMIORNICY
250 g makaronu
1 Ośmiornica ok. 500 g
5 pomidorów
2 cebula
2 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy do smażenia
2-3 łyżka koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
Przygotuj marynatę: sok z cytryny, papryka,pietruszka, oliwę z oliwek i czosnek dokładnie wymieszaj. Przygotuj ośmiornice,włóż do marynaty i pozostaw pod przykryciem w lodówce przez 12 godz.
Makaron ugotuj al dente . Pomidory dobrze umyj .Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj drobno i razem przesmaż na oliwie, aż się zeszklą. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy.
Pokrojoną ośmiornice , odetnij ramiona a worki poprzecinaj na 4 części, następnie dodaj do pomidorów, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 45 min, pamiętaj o soli . Ugotowaną ośmiornice wymieszaj z makaronem.
Podawaj jeszcze ciepłe jak zwykłe spaghetti 🙂
SMACZNEGO !
2 komentarze
Ciekawe jak smakuje taka spaghetti hmm a widziałam takie małe ośmiorniczki w markecie, ciekawe czy byłoby to samo….ps. jak zerkam na to zdjęcie to aż chciałoby się nad morze
Próbowałam kiedyś ośmiorniczek, nigdy więcej. jak ma się zakodowane w świadomości, że to a’la gąsienica, to nie da rady, oj nie. Mój próbował także podstepem mi dać, ale od razu wyczułam i wyplułam mu na talerz:)) za to lubię żabie udka i krewetki. Choć staram się próbować wielu smaków i nowych rzeczy :))